İçeriğe geç

Obruk Önlenebilir Mi

Obruk oluşumu nasıl engellenir?

Çöküntülerin oluşumu ve etkileri Çöküntülerin oluşumunu önlemek veya azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Bunlara yeraltı suyu kaynaklarının yönetimi, madencilik faaliyetlerinin düzenlenmesi, deprem riskinin değerlendirilmesi ve arazi kullanım planlaması dahildir.

Oluşan obruk doldurulabilir mi?

Şu anda bazı çöküntü oluşumlarının saha çalışmaları sırasında doldurulduğunu gözlemledik. Bu doldurma süreci güvenli değildir. Her çöküntünün kendine özgü çözüm yöntemleri olmalıdır. Kabaca kaya, toprak ve molozla dolu olan çöküntünün daha sonra çökmeyeceğinin garantisi yoktur.

Obruk oluşumu doğal mı?

İnsan hayatını etkileyecek kadar şiddetli olan çöküntü oluşumları doğal afet olarak tanımlanmakta ve risk değerlendirme çalışmalarının yapılması zorunlu hale gelmektedir.

Obruk sebebi nedir?

Yeraltı suyu karbondioksitle birleştiğinde karbonik asit oluşur. Zamanla bu karbonik asit, kireç taşının yoğun olduğu toprağı eriterek yeraltı mağaraları oluşturur ve bir süre sonra mağaranın üstündeki zemin çöker. Bu çökmenin oluşturduğu derin çukurlara obruk adı verilir.

Obruk en çok nerede görülür?

Ülkemizde en çok obruk görülen yer Konya Havzası’dır. Burada 20’den fazla obruk bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü 300 m genişliğinde ve 145 m derinliğinde olan Kızören Obruk’udur. Konya Havzası’ndan sonra obrukların en çok görüldüğü diğer yer ise Antalya’nın Çimiköy Platosu’dur.

Obruk riski nedir?

Çöküntülerin oluşumundaki en büyük etken: aşırı su tüketimi, tarım arazilerinin dikkatsizce sulanması veya su seviyelerindeki ani değişimlerdir. Bu durum alt toprak tabakasının mukavemetini azaltır ve çöküntülerin oluşmasına yol açar. Erozyon, yeraltı kayalarının kaldırılmasına ve büyük boşlukların oluşmasına neden olur.

Obrukların altında ne var?

Karstik araziler olan çöküntüler, kireç taşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla yer altında boşluklar (mağaralar) oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşur.

Obruklar depremi tetikler mi?

“Özellikle, bir çöküntü kaynaklı depremin meydana gelmesi çok doğru bir kavram değildir. Bugün Kulu’da meydana gelen deprem 13.

Obruk kaç metre olur?

Obruk Platosu, Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.

Türkiye’de kaç tane obruk var?

Arık, son yıllarda obruk oluşumuna ilişkin farkındalığın arttığını belirterek, “Oburluklar uzun yıllardır oluşuyor ve şu ana kadar 300’e yakın obruk tespit edildi.” dedi.

Dünyanın en büyük obruğu nerededir?

Büyük Mavi Delik, Belize kıyılarında bulunan büyük bir su altı çukuru veya hendeğidir. Belize Şehri’ne 70 km uzaklıktaki Lighthouse Reef’in merkezinde yer almaktadır.

Konya’daki obruklar neden oluşuyor?

Çöküntüler, kireçtaşının zamanla yer altında eriyerek bir boşluk oluşturması ve zeminin çökmesine neden olmasıyla oluşur. İklim değişikliği, kuraklık ve kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı nedeniyle Konya Ovası’nda sayıları her geçen gün artan çöküntüler korkuyu artırıyor.

Obruk nasıl önlenir?

Uzmanlara göre, obruk oluşumunu tetikleyen iklimsel, volkanik ve tektonik etkenler engellenemezken, risk değerlendirmesiyle etkileri en aza indirilebilir. Bu bağlamda, obruk oluşumunu tetikleyen insan faktörlerinin kontrol altına alınması da hayati önem taşımaktadır.

Türkiye’nin en büyük obruğu nerede?

Obruk Platosu’nda kireçtaşı blokları üzerinde yer alan ve çok sayıda obruk bulunan bir göldür. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi çökmektedir. Batı ucunda Selçuklular tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunan Kızören Gölü, ülkemizin en büyük obrukudur.

Obruk ne kadar derin?

Arık, geçmişte obrukların çap ve derinliklerinin daha büyük olduğunu, bazı yerlerde obrukların çapının 450-500 metre ile 1 kilometreye ulaştığını, derinliğin ise 140-150 metre olduğunu belirterek, “Son yıllarda oluşan obrukların büyük çoğunluğunda çapları 50-60 metre civarında, derinlikleri ise 15-20 metre civarındadır” dedi.

Konya’daki obruklar neden oluşuyor?

Çöküntüler, kireç taşının zamanla yer altında erimesiyle oluşur ve zeminin çökmesine neden olabilecek boşluklar yaratır. İklim değişikliği, kuraklık ve yeraltı suyunun kontrolsüz kullanımı nedeniyle Konya Ovası’ndaki çöküntülerin sayısının artması korkuyu artırıyor.

Obrukların altında ne var?

Karstik araziler olan çöküntüler, kireç taşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla yer altında boşluklar (mağaralar) oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşur.

Obruk depreme sebep olur mu?

Burada bir çöküntünün oluşması alışılmadık bir durum değil. “Çöküntülerin oluşmasının beklendiği yerlerden biri, yüksek riskli bir bölgedeyiz,” dedi. “Çöküntülerin oluşumunu etkileyen en önemli nedenlerden biri depremdir.” Prof. Dr., çöküntülerin deprem sırasındaki sarsıntıdan da etkileneceğini açıkladı.

Obruk volkanik mi?

Konum. Obruk Platosu kuzeyde Tuz Gölü Havzası’nı ve güneyde Konya Havzası’nı çevreler. Platonun doğusunda ve batısında dağlık alanlar vardır. Doğudaki dağlık alanlar volkanik kökenlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ayakka.com.tr Sitemap