Din eğitimi biliminin tanımı nedir?
Tarihinde ve günümüzde din eğitimini araştırmayı kendine görev edinen bilim dalı din eğitimidir. Din eğitiminin temel görevi araştırma alanının sınırlarını netleştirmektir. Bunun için din eğitimi olgusunun tanımlanması gerekir.
Din kavramı nedir açıklayınız?
Din, insan mutluluğunu hedefleyen vahiy temelli kurallar sistemidir. İnsan varoluşunun doğasında var olan inanma ihtiyacına cevap verir ve inananların hayatlarına anlam verir.
Din eğitimi amacı nedir?
Yetişkinlere ve okul dışı öğrencilere, resmi veya özel kurumlarca, örgün eğitimin yanı sıra veya dışında, dinî bilgilerini genişletmek, dinî anlayışlarını geliştirmek ve yaşamın dinî boyutunu yorumlamalarına yardımcı olmak amacıyla verilen planlı, amaçlı din eğitimidir.
Din öğretimi ne demektir?
Din eğitimi, bireylerin dini öğrenmelerini sağlamak, yani dine karşı davranışlarında kalıcı bir değişiklik meydana getirmek amacıyla okullarda planlı, hedef odaklı ve sistemli bir şekilde yürütülen süreçtir.
Dinin tanımını ve amacı nedir?
Kelimenin anlamı “karşılık vermek, itaat etmek, gelenek, yaşam biçimi ve tavır”dır. Terim olarak, inanç ve Tanrı veya doğaüstü güçler ve değerlerle bağlantı ilkesine ve kutsallık fikrine dayanan bir kurum, kural, uygulama ve semboller düzenini ve takipçilerine bir yaşam biçimi öngören bir sistemi ifade eder.
Din ve bilim nedir kısaca?
Din, Tanrı’nın vahyini, sözlü ayetleri anlamaya odaklanan alandır ve bilim, Tanrı’nın evreni yöneten yasaları bilgilendirmek için evrene kodladığı sözlü olmayan ayetleri anlamaya odaklanan alandır. Din, Yaratıcının kim olduğunu ve yaratılışın neden gerçekleştiğini açıklarken, bilim yaratılışın nasıl gerçekleştiğine odaklanır.
Kaç tane din vardır?
Gordon Kerr’in bulgularına göre; dünyada şu anda yaklaşık 4.200 din olduğu tahmin ediliyor. Bunların çoğu, inananlarının sayısı milyonlarca olan Hristiyanlık ve İslam gibi büyük dinlerden oluşuyor. Bunlar arasında, aşina olduklarımızı göstermek için Yahudilik, Hinduizm, Budizm ve Şamanizm gibi dinleri sıralayabiliriz.
İslam’a göre din nedir kısaca?
Başka bir deyişle din, insanın Tanrı, insan ve diğer varlıklarla olan ilişkilerini düzenleyen, insanın hayatını belirleyen ve bu konudaki tutum ve davranışlarının temelini oluşturan ilkeler bütününe verilen addır. Din, insanlara kim olduklarını, varoluşlarının nedenini ve bilgeliğini öğretir.
Dinin özünü oluşturan unsurlar nelerdir?
Dinin üç temel unsuru vardır: Allah’a inanç, peygamberliğe ve vahye inanç, ölümden sonraki hayata inanç.
Din eğitiminin çalışma alanları nelerdir?
Mezunlar din eğitimi alanında ve din okullarında, özel eğitim kurumlarında veya din danışma merkezlerinde liderlik pozisyonlarında çalışabilirler. Ayrıca dini araştırma ve yayınlarda da bulunabilirler.
Din dersinin amacı nedir?
Dersimizin amacı; akıl ve bilim ışığında, evrensel insani ve ahlaki değerlerle dinlerin insani ve ahlaki değerleri arasındaki örtüşmenin bilincinde olan nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.
Din eğitimi ne zaman başlar?
Çocuklar 7 ila 11 yaşları arasında düşünmeye ve soyut fikirleri işlemeye başlasalar da, bu sürecin 11 veya 12 yaş gibi erken bir yaşta olduğu da yorumlanabilir. Ancak sağlıklı bir din eğitimi veya dini kavramların aşılanması süreci de bu dönemde gerçekleşmelidir. Eğitim sistemimizde ikinci eğitim seviyesine denk gelen dönemde gerçekleştiği doğrudur.
Dinden öğrenme nedir?
Dini öğrenme modelinin amacı bireyi daha dindar kılmaktır. Bir dinin takipçilerinin aynı dinden insanlara verdiği eğitimdir. Bireyin kendi dinini derinleştirmesine yardımcı olmak için çaba gösterilir. Din Hakkında Öğrenme modelinin amacı din hakkında yalnızca tarafsız bilgi sağlamaktır.
Din okuyanlara ne denir?
Medreselerde ders verenlere “müderris”, yardımcılarına “muid”, ilim tahsil edenlere ise “danışmend”, “softa” yani “talebe” denilmektedir.
Din dersi zorunlu mu?
Anayasa’nın 24. maddesi şöyle diyor: “Din kültürü ve ahlak eğitimi, ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulması zorunlu dersler arasındadır.” Zil çalıyor. Anayasa bu hükme herhangi bir istisna getirmemektedir. Bu nedenle, Türkiye’deki tüm ilk ve orta öğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak eğitimi zorunludur.
Din bilimi ne denir?
Dini bilimler, dinleri inceleyen bilimler grubudur. Dinleri savunan bilimlere “teolojik bilimler” denir.
Din dersinin amacı nedir?
Dersimizin amacı; akıl ve bilim ışığında, evrensel insani ve ahlaki değerlerle dinlerin insani ve ahlaki değerleri arasındaki örtüşmenin bilincinde olan nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.
Din bilimsel yaklaşım nedir?
Din eğitimine bilimsel yaklaşım, dine fenomenolojik bir yaklaşım ve dinlerin bilimsel olmayan öğretilerini ve metafizik unsurlarını dışlayan bir ahlaki eğitim önermektedir. Bu pedagojik yaklaşım, dinlerin belirli unsurlarını eleyerek yalnızca ahlaki nitelikler çerçevesinde eğitim sağlamayı amaçlamaktadır.
Din eğitiminin araştırma alanları nelerdir?
Din eğitiminin araştırma odağı esas olarak din eğitiminin boyutlarıyla ilgilidir. Din eğitimi bilimi felsefi, teolojik, bireysel, toplumsal, kültürel, tarihsel ve yasal temellere dayanır ve bu boyutlara sahiptir. Bu nedenle, bu boyutların her biri üzerinde çalışmalar gereklidir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Mim Kemal Oke Nereli