Allah’ın başlangıcının olmaması sıfatı nedir?
2- Kıdem: Allahü teâlânın varlığının öncesi ve başlangıcı yoktur. 3- Beka: Allahü teâlânın varlığının sonu yoktur. Hiçbir zaman yok olmaz.
Sübuti sıfat ne demek?
Allah Teala’nın özüne ait olan ve o özden ayrılamayan zorunlu nitelikler ezeli ve ebedidir. Tüm bu nitelikler Kur’an ayetleriyle ispatlandığı ve bu ayetlerden türetildiği ve varlıkları Allah Teala’nın özünde ispatlandığı için bunlara “olumlu nitelikler” denir.
Zati sıfat bekā ne demek?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
Allah’ın hiçbir şeye muhtaç olmaması sıfatı nedir?
1.1.
Vahdaniyet sıfatı ne demek?
Sözlükte “tek, yalnız, tek” anlamına gelen vahd (vahdet) kökünden türemiş ve “özünde ve niteliklerinde hiçbir ortağı bulunmayan, biricik ve tek olan” anlamına gelen suni bir mastardır (el-Muʿcemü’l-vasîṭ, “vḥd” md.).
Zati sıfat nedir kısaca?
Allah’ın sıfatları iki kategoriye ayrılır: temel ve ikincil sıfatlar. Subuti, varlığı zorunlu ve gerçekleşmesi kesin olan anlamına gelir. Zati kelimesi, öz anlamına gelen “Zat” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Allah’a özgü olan ve başka hiçbir varlığa atfedilemeyen sıfatlar için kullanılır.
Allah’ın zati ve sübuti sıfatları arasındaki farklar nelerdir?
Dinimize göre Tanrı’nın sıfatları iki kategoriye ayrılır: özsel ve sübuti. Sadece Yüce Allah’ta bulunan sıfatlar özsel kabul edilir. Sübuti sıfatlar, varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir.
Sıfat zâtın ne aynıdır ne de gayrıdır?
Sıfatlar ne Zat’a eşittir ne de ondan farklıdır. Yani Allahu teâlâ’nın sıfatları Zat’ıyla aynı veya özdeş değildir, ayrıca Zat’ından başka bir şey değildir. Bundan dolayı Allahu teâlâ’dan başka varlıkların ezeli olması ve ezeli varlıkların birden fazla olması gerekmez.
Kudret Allah’ın hangi sıfatıdır?
Allah’a güç, sahip olma ve egemenlik anlamında atfedilen temel niteliklerden biri. Allah’ın özünün evrenle ilişkisini ele alan sıfatlardan biri. Tanrı’nın nesneleri ve olayları, özellikle de sorumluluk doğuran insan eylemlerini sonsuzlukta planladığı ve bunları zamanı geldiğinde yarattığı anlamına gelen bir terim.
Subuti sıfat basar ne demek?
“Görmek, bilmek, hissetmek; görme ve göz duyusu” anlamına gelen Basar, bir kemal sıfatıdır ve Yüce Allah’ın, görülebilen şeyleri tam olarak bildiğini ifade eder.
Tekvin sıfatı nedir?
Tekvîn, Arapça kevn kökünden türemiş bir kelimedir, “tef’il”. Geçmiş zaman kipinde “meydana gelmek, gerçekleşmek” anlamına gelir; tef’il biçiminde “sonra olmak” anlamına gelse de, kelimenin anlamı “yaratmak, varlığa getirmek, varlığa getirmek ve yaratmak”tır.
Selbi sıfat nedir?
2. Selbî sıfatları. Bunlar Allah’ın zatına ve yarattıklarına benzemesine layık olmayan özelliklerden muaf olmasını gerektiren, O’nun ne olmadığını ifade eden sıfatlardır ve bunlara ayrıca aff denir.
Allah’ın gaybi bilmesi hangi sıfatıdır?
Bilgi sıfatı: “O, her şeyi bilendir.” (Bakara, 29.2.). “Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır. Bu nedenle gaybı yalnızca O bilir.” (En’am, 6/59).
Allah’ın hiçbir şeye muhtaç olmamasına ne denir?
Allah Samed’dir. Samed: “Tam, hiçbir kusuru olmayan, her şey O’na muhtaç olduğu halde O’nun hiçbir şeye ihtiyacı olmayan” anlamına gelir. Allah Samed’dir.
Kadim sıfat nedir?
Varlığının başlangıcı olmayan ve varlığı yokluktan geçmemiş olan varlığa “ebedî”, varlığı çoktan geçmiş ve başkalarından daha yaşlı olan varlığa ise “ebedî (nisbî kıdem)” denir.
Basar sıfatı nedir?
“Görmek, bilmek, hissetmek; görme duyusu ve gözlerin hissi” anlamına gelen Basar, bir kemal sıfatıdır ve Yüce Allah’ın, görme duyusuna tabi olan şeyleri tam olarak bildiğini ifade eder.
Semi ne demek Allah’ın sıfatlarından?
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak” anlamlarına gelen; “duyurmak” anlamına gelen sem’ kökünden türemiş olan semi’, “duymak” anlamına gelir. Allah’a kıyasen, “duyulması mümkün olan her şeyi işiten” olarak açıklanır.
İslamda zât ne demek?
Öz, öz ve gerçeklik terimleri sıklıkla eşanlamlı ve birbirinin yerine kullanılır. Öz ile aynı anlama sahiptir ve tanımı “kendiliğinden var olan, varlığını sürdürmek için başka hiçbir şeye dayanmayan”dır.
Kıdem ne demek dîn?
Sözlükte “varlığından uzun bir süre sonrasına kadar uzanmak” anlamına gelen kıdāmā kelimesi, “Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı olmayıp, başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan var olması” şeklinde tanımlanmaktadır.
Kaynak: tumla.com.tr