İçeriğe geç

Mevsuf Ikrar Ne Demek

Mevsuf ikrar nedir?

Yapıldığı yere göre; yargısal veya yargısız itiraf; kapsam bakımından; ihtilaf konusu maddi olgunun tamamına veya belirli bir kısmına ilişkin olmasına göre tam veya kısmi itiraf; içerik bakımından; basit (adi), nitelikli (mewsuf) veya bileşik (mürekkep) itiraf olmak üzere üçe ayrılır.

Vasıflı ikrar nedir örnek?

Örneğin, davalı davacıdan on bin lira aldığını kabul ediyorsa ve bu parayı bir hediye olarak değil borç olarak aldığını belirtiyorsa, bu kabul nitelikli bir kabul olarak kabul edilir. Mevcut davada davacının iddiası doğrudur, ancak iddia ettiği hukuki nitelik, yani bir borç, reddedilir.

Basit ikrar nedir?

Basit ikrar, diğer tarafın ileri sürdüğü bir olgunun, hukuken önemli bir değişiklik yapılmaksızın kayıtsız şartsız tanınması olarak anlaşılmaktadır (41).

Hukuk dilinde ikrar ne demek?

En geniş anlamıyla, bir itiraf, taraflardan birinin iddia ettiği bir olayın doğru olduğuna dair mahkemeye yapılan bir açıklamadır. Daha dar anlamıyla, bir kabul, devam eden bir hukuki anlaşmazlıktaki taraflardan birinin, diğer tarafça iddia edilen ve olumsuz hukuki sonuçları olabilecek belirli bir olayın doğruluğunu kabul etmesiyle gerçekleşir.

Alevilikte ikrar ne demek?

Alevi-Bektaşi yolunda tarikata giren aday, Dört Kapı’da (Şeriat, Tarikat, Bilgi ve Hakikat) ilerlemek ve mükemmelliğe ulaşmak için efendisinin talimatlarına uyacağına dair özel bir törenle söz verir. Bu törene “İtiraf Adamı”, söze “İtiraf Etme” ve Şeyh tarafından itirafın kabul edilmesine “İtiraf Alma” denir.

Mevsuf ne demek hukuk?

“Sıfat verilmiş olan” anlamına gelen mavsuf kelimesi, günümüzde bir vasfı bulunan, bir özellik ile nitelenen, nitelikli olan anlamına gelmektedir.

Vasıflı ikrarda ispat yükü kimdedir?

Nitelikli itiraf durumunda ispat yükümlülüğü itirafta bulunan tarafta (davacı) değil, itirafı yapan tarafta (davalı)dır.

Vasıflı ikrar bölünebilir mi?

34. O halde, özel durumda, davalının savunması nitelikli bir itiraf (gerekçeli ret) niteliğine sahiptir ve bu itiraf bölünemez. Buna göre, nitelikli bir itiraf durumunda, ispat yükümlülüğü itirafı yapan tarafa (davacı) değil, olguyu iddia eden tarafa (davalı) aittir (davalı Belde B.).

Tevilli ikrar ne demek?

Tercüme yoluyla ikrar veya yorum yoluyla ikrar; Şüpheli veya sanığın, isnat olunan olayı kendisinin işlediğini dolaylı olarak kabul etmesidir.

Zımni ikrar ne demek?

Sanığın suçu işlediğini kabul etmesine karşın, cezayı ortadan kaldıran veya hafifleten hukuki bir savunma veya tahrik gibi hallerde suçu işlediğini söylemesine kaçamak (kaçınmacı-dolaylı-sınırlayıcı) itiraf, söz veya hareket sonucu ortaya çıkan itirafa ise örtülü (zımni) itiraf denir.

Vakia nedir hukuk?

Gerçek şu ki, 3 Mart.

Kısmi ikrar nedir?

Kısmi itiraf: Kısmi itiraf durumunda, sanık suçun bir kısmını kabul eder, ancak bazı kısımlar sanık tarafından kabul edilmez. Bir örnek vermek gerekirse: İtirafta, suçun yalnızca bir kısmını işlediğini belirtir. Geri kalan kısımlar üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını belirtir.

Tadadi ne demek hukuk?

1. Kesintisiz uygulayın. 2. Devam etmek için kesintisiz olarak birbiri ardına gelin.

Bileşik ikrar nedir örnek?

Dolayısıyla, kabul edilen olgu olmasa bile, ikinci bir olgu (itirafa eklenen) vardır. Örneğin, davalının “Davacıdan on bin lira borç aldım, ancak davacıya on bin lira borcum da var ve borcumu bu taleple takas ediyorum” ifadesi ilgisiz bir bileşik itiraftır.

Nitelikli ikrar nedir?

NİTELİKLİ İTİRAF: İtirafçının, diğer tarafın iddia ettiğinden farklı bir hukuki niteliğe sahip olduğunun, iddia edilen olguyu doğruladığının ileri sürülmesidir.

Vasıflı ikrar bölünür mü?

Sanığın savunması nitelikli itiraftır (gerekçeli inkar) ve bu itiraf bölünemez. Çünkü nitelikli itirafta ispat yükümlülüğü itirafı yapan tarafta değil, gerçeği iddia eden taraftadır (sanık).

Tasdik ve ikrar ne demek?

Bu tanımlarda iman esaslarının kalben tasdik edilmesi (tasdik), bu tasdikin dil ile ifade edilmesi (ikrâr) ve amel ile hayata geçirilmesi (amel) vurgulanmaktadır. Buna göre iman ile küfür arasındaki en önemli ayırıcı unsur kalbin tasdikidir.

Borç ikrarı nasıl olur?

Borç bir sözleşmeden kaynaklanıyorsa, borcun sebebi sözleşmenin mahiyeti gereği açıktır. Ancak, bir kimse borcun sebebini başka bir kimseye açıklamamışsa, sebep belirtilmeden borç ikrar edilebilir. Buna “soyut borç ikrarı” denir.

Tevilli ikrar ne demek?

Tercüme yoluyla ikrar veya yorum yoluyla ikrar; Şüpheli veya sanığın, isnat olunan olayı kendisinin işlediğini dolaylı olarak kabul etmesidir.

Kaynak: warbyparker.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ayakka.com.tr