İçeriğe geç

Ücretsiz Izin Hakkı Kimlere Verilir

Ücretsiz izin hangi şartlarda alınır?

Kanundan kaynaklanan durumlar; örnek olarak çalışanın evlenmesi, yakınının ölümü, seyahat izni, mazeretli izin ve doğum izni verilebilir. İkinci seçenek ise tarafların anlaşması halinde ücretsiz izindir. Tarafların isteğiyle gerçekleşen ücretsiz izin için kanunda bir hüküm bulunmamaktadır.

Bir işyeri kaç gün ücretsiz izne çıkarabilir?

Özel sektörde ücretsiz izin kaç gündür? Özel sektörde çalışanlar için de bazı düzenlemeler vardır. Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay verilebilir. İşveren, 3 ayı geçmemek kaydıyla çalışanı tamamen veya kısmen ücretsiz izne gönderme hakkına sahiptir.

Özel sektör ücretsiz izin nasıl alınır?

4857 sayılı İş Kanunumuzda ücretsiz izinle ilgili özel bir düzenleme bulunmamakla birlikte, çalışanın işverenden yazılı olarak ve kendi rızasıyla ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak, işverenin çalışanın talebini kabul etmesi halinde ücretsiz izin talebinde bulunulabilir.

Ücretsiz izin hakkı nasıl kullanılır?

İşveren ve çalışanın karşılıklı rızasıyla kararlaştırılan ücretsiz izin, iş hukuku kapsamında belirli koşullara tabidir. Çalışanların bu haklarını kullanabilmeleri için hem işverenin rızasının hem de yazılı beyanının bulunması gerekir.

Ücretsiz izne ayrılmak için ne yapmalıyım?

Ücretsiz izin alma; İlgili personel ücretsiz izin talebini bağlı olduğu birime iletir. Ücretsiz izin talebi ilgili birim tarafından İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’na iletilir. İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı talebi onay için Rektörlüğe sunar.

Ücretsiz izne çıkarma nasıl olur?

Ücretsiz izin, tarafların karşılıklı anlaşmasıyla veya çalışanın yasal haklarına uygun olarak verilebilir. İşveren, çalışana tek taraflı olarak ücretsiz izin veremez. İşveren, çalışanı kendi isteği dışında ücretsiz izne gönderirse, bu iş sözleşmesinin feshi anlamına gelir.

İşveren ücretsiz izin vermek zorunda mı?

Ancak işverenin tek taraflı kararla işçiyi ücretsiz izne gönderme hakkı yoktur. Ücretsiz izin, işçinin talebi ve işverenin onayı ile verilmelidir.

2 gün ücretsiz izin maaştan kesilir mi?

Ücretsiz izin maaştan kesilir mi? Yasaya göre ücretsiz izin çalışanlara verilmesi gereken zorunlu bir haktır. Ancak adından da anlaşılacağı gibi çalışan ücretsiz izin süresince maaş almaz.

İşçi ücretsiz izindeyken işten çıkarılabilir mi?

İşçi ve işverenin karşılıklı yazılı mutabakatı olmaksızın veya süresi belirlenmemiş ücretsiz izin talebi olması halinde, işçi haklı nedenle iş ilişkisini sona erdirebilir ve bu ücretsiz izin çerçevesinde makul bir süre geçtikten sonra feshedebilir.

Ücretsiz izne ayrılan işçinin sigortası yatar mı?

Ücretsiz izindeki çalışanlara sigorta ödenir mi? Ücretsiz izindeki çalışanlar 10 güne kadar sağlık yardımı almaya devam eder. Ayrıca, işveren ücretsiz izin günü için SSI primi ödemez. Bu durumda, işveren çalışanın ücretsiz izninin eksik günlerini Sosyal Güvenlik İdaresi’ne bildirir.

Ücretsiz izinde maaş yatar mı?

Ücretli izin ile ücretsiz izin arasındaki en önemli fark, ücretli izinde çalışmadığı zamanlarda çalışanın maaşını normal alması, ücretsiz izinde ise çalışanın herhangi bir ücret almamasıdır. Ücretli izin alan çalışan, izni sırasında çalışmasa bile maaşını düzenli olarak almaya devam eder.

Özel sektörde ücretli izin hakkı kaç gün?

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) çalışanları için on dört günden, beş yıldan fazla, onbeş yıldan az çalışanları için yirmi günden, en az onbeş yıl (dahil) çalışanları için yirmi altı günden az olamaz. (Ek cümle: -6552/5 md.)

Ücretsiz izni kim onaylar?

ÜCRETSİZ İZİN: Kanunda yazılı sebeplerle görevinden ayrılan ve bu süre içinde aylık ve diğer haklarını alamayan memurlara, memurun talebi ve bağlı bulunduğu kurum yöneticisinin, gerektiğinde ise yöneticinin onayı ile verilen izin türüdür.

İşçi 1 ayda en fazla kaç gün ücretsiz izin kullanabilir?

Çalışanın onayına bağlı ücretsiz izin için belirli bir süre sınırı yoktur.

İşveren işçiyi ücretli izne çıkarabilir mi?

İşverenin, ücretli yıllık izne hak kazanan çalışanın, ilgili yılda ücretli iznini kullanmasını sağlama yükümlülüğü vardır. Bu nedenle, çalışanın ücretli yıllık izin hakkını kullanmak istememesi halinde, işveren, işletmeyi yönetme hakkı çerçevesinde, çalışanı kendi inisiyatifi ile ücretli yıllık izne çıkarabilir.

Aylıksız izin kimlere verilir?

Madde 108(E) hükmü şöyledir: ‘(E) Bir memur, yıllık izne esas süreler içinde beş yıl hizmeti tamamlamışsa, isteği üzerine kendisine bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilir.’ Hizmet süresi içinde en fazla iki defa görevlendirilebilir.

İşveren zorla ücretsiz izin verebilir mi?

İş Kanunu’nun 22. maddesine göre; işçi bu ücretsiz izin teklifini kabul etmek zorunda değildir. “Çalışan tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen ücretsiz izin teklifi artık çalışan için bağlayıcı değildir ve bu nedenle işveren çalışanı ücretsiz izne çıkaramaz.” şeklinde ifade edilmektedir.

Doğum sonrası 6 ay ücretsiz izni ne zaman verilir?

Durum 4587 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde özetle şöyledir: “Çalışanın talebi üzerine, 16 haftalık sürenin veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık sürenin bitiminden itibaren altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında dikkate alınmaz.”26.07.2024

Özel sektörde ücretli izin hakkı kaç gün?

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) çalışanları için on dört günden, beş yıldan fazla, onbeş yıldan az çalışanları için yirmi günden, en az onbeş yıl (dahil) çalışanları için yirmi altı günden az olamaz. (Ek cümle: -6552/5 md.)

Kaynak: polarmoda.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ayakka.com.tr