Nevşehir düğünleri nasıl olur?
Nevşehir’de düğün törenleri kız beğenme veya kız arama geleneğiyle başlar ve kızın peşinden gitme geleneğiyle son bulur. Bu gelenekte göz bağlama, nişan, anlaşmayı bozma, gelinin başını yıkama, kına yakma, bayrak asma, gelini giydirme vb. işlemler yapılır. Teklifler yapılır.
Nevşehir’in genel özellikleri nelerdir?
İlde büyük ovalar yoktur. İlin ortalama yüksekliği 1259 metredir. Kızılırmak kıyılarında dar ovalar bulunur. İlin en önemli ovası, kapalı Konya Havzası’nda yer alan Derinkuyu Ovası’dır. İlin ana nehri, il topraklarından geçen Kızılırmak’tır.
Nevşehir’in tarihi özellikleri nelerdir?
3. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. 11. ve 12. yüzyıllarda Selçukluların hizmetine girmiştir. 1071’de Malazgirt zaferinden sonra bölgede Türk köyleri kurulduğunda şehre “Muşkara” adı verilmiştir. Eyaletin adı 1725’te Nevşehir olarak değiştirilmiştir.
Nevşehir neden önemli?
Lale Devri’nin ünlü Sadrazamı Damat İbrahim Paşa burada doğmuş ve şehri yeniden inşa ederek ve han, cami ve hamam gibi binaların inşasına öncülük ederek bölgenin gelişiminde önemli bir etkiye sahip olmuştur. Adını Farsça’da “Yeni Şehir” anlamına gelen Nevşehir olarak değiştirmiştir.
Nevşehir gelenek ve görenekleri nelerdir?
Köylerde devam eden düğün, nişan ve kız isteme gelenekleri arasında söz bağlama, nizam bozma, bayrak çekme, övme, kız yıkama, seysana, saç kesme, perçem kesme, nahıl övme ve karınca gezdirme gibi gelenekler yer almaktadır.
Nevşehir erkekleri nasıl olur?
Nevşehirliler böyle adamlardır, samimi, temiz, içten, cömert yürekli, yiğit gençler, cesur, cömert, yumuşak kalpli, itaatkar, anne babasına sadık, büyüklerine saygılı. Nevşehirli olunmaz, Nevşehirli doğulur. Dolayısıyla Nevşehirli olmak büyük bir ayrıcalıktır.
Nevşehir neyi ile ünlü?
Benzersiz peri bacaları, yeraltı şehirleri ve mistik atmosferiyle ünlü bu bölge, her yıl binlerce gezginin hayallerini gerçekleştiriyor. Kapadokya’nın göz kamaştırıcı güzelliği yalnızca tarih tutkunlarını değil, aynı zamanda doğa tutkunlarını ve macera arayanları da cezbediyor.
Kapadokyalılar kimlerdir?
Kapadokya’nın bilinen ilk halkları Luviler ve Hititlerdir. MÖ 2500’lerin sonlarında Asurlular bölgede ticaret kolonileri kurdular.
Nevşehir’de en çok ne yetişir?
Şehrimizin 538. kuruluş yıldönümü.
Nevşehir kışın nasıl olur?
Nevşehir ilinin bir ilçesi olan Kapadokya’da karasal iklim hakimdir. Genellikle yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve serttir. Yılın 70 günü sıcaklık 0 (sıfır) °C’nin altında, 20 gün ise +30 °C’nin üzerindedir.
Nevşehir yemekleri nelerdir?
Nevşehir Yöresel Yemekleri – Nesiyle Meşhurdur?Testi KebabıÇömlek Fasulyesi.Kazık ÇorbasıKayısı ÇorbasıNohut Çorbası.Süt Çorbası.Dolaz.Ayva DolmasıDaha fazla ürün…
Nevşehir’e neden Kapadokya denir?
“Güzel atlar diyarı” anlamına gelen Kapadokya ismi Asur mirasıdır. Asurlular tarafından Katpatuta olarak adlandırılan bölge Pers döneminde Kapadokya olarak adlandırılıyordu.
Üç güzeller efsanesi nedir?
Efsaneye göre öndeki taş çoban, ortadaki çocuk ve arkadaki prensesin taşlaşmış bedenidir. Bu yüzden uzun zamandır “Üç Zarafet” olarak bilinen peri bacalarının bu acı dolu hikayesi, hem aileyi kutsal gösterdiği hem de burada söylenen duaların gücü nedeniyle çocuksuz aileler için popüler bir yer haline gelmiştir.
Nevşehir hangi ilden ayrıldı?
20 Temmuz 1954’te 6429 sayılı Kanunla Nevşehir il ilan edildi. Ayrıca Kırşehir ile Avanos, Mucur, Hacıbektaş Kırşehir’e bağlı; Kayseri’ye bağlı Ürgüp ve Niğde’ye bağlı Arapsun (1948’de adı Gülşehir olarak değiştirildi), Nevşehir’in ilçeleri haline getirildi.
Nevşehir Nev ne demek?
Rüyaların ve gerçekliğin iç içe geçtiği Kapadokya’nın kalbi Nevşehir, Türkiye’nin önde gelen turizm cennetlerinden biridir. Antik çağlarda “Nyssa”, “Soandos Nisa” ve “Muşkera” olarak bilinen şehir, Osmanlı döneminde “yeni” anlamına gelen Farsça “nev” kelimesinden türetilen bugünkü adını almıştır.
Kız başı yıkama nedir?
Geleneksel düğün Salı günü başlar. Bu günde, insanlar davul ve flüt çalarak erkekler evinde eğlenmeye başlarlar. Düğün bağlamında Salı gününün adı “Kızın Başını Yıkama” günüdür. Salı akşamı, kızın bir akrabası kızın başını yıkama görevini üstlenir.
Nevşehir soyu nereden gelir?
Nevşehir ve çevresi, birçok Türkmen kabilesinin yerleştiği ve ev bulduğu Anadolu’nun kadim şehirlerinden biridir. Nevşehir’e yerleşen ve yerli olan bu Türkmenlerin en önemlisi şüphesiz Oğuzların Beydili boyuna mensup olan Boynuinceli kabileleridir.
Nişanda davul olur mu?
Oyunlar, geline diğer hediyeler takdim edildikten sonra oynanır. Nişan törenleri genellikle ince çalgılarla (cümbüş, darbuka, klarnet – garnata – keman) yapılır. 1980’lerden sonra ince çalgının yerini çift davul, çift zurna ve daha sonra müziğin yüklendiği orga bırakmıştır.
Baş bozma ne demek?
Günümüzde ise kız annesinin yaktığı kına, kadınlar ve kızlar bir araya geldikten sonra kızın başına yakılır. Buna başlık kınası veya gelin başı kınası da denir.
Kaynak: megaplan.com.tr