İçeriğe geç

Mahkeme Kararından Dönebilir Mi

Hakim kararından dönebilir mi?

Hakim, kesin kararını verdikten sonra davadan çekilir ve kararını geri alamaz veya değiştiremez. Ancak, kesin kararlara (ara kararlardan farklı olarak) karşı temyiz yoluna başvurulabilir (HUMK, md. 1086).

Mahkeme verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?

İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).

Ara karardan sonra ne olur?

Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı veya haksız olduğuna karar verir. Yargılamayı sonlandırmayan, aksine yargılamanın devam etmesine izin veren kararlar ara kararlardır. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.

Hakimin verdiği karar bozulur mu?

Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.

Kesinleşen karar tashih edilir mi?

Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.

Hakimin verdiği karara itiraz edilebilir mi?

Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğüne bildirimde bulunarak itiraz edilebilir.

Hangi kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir?

Karar düzeltme başvurusu; Yargıtay’ın esastan reddedip kesinleşen kararlarına veya Yargıtay kararlarına karşı Başsavcılığın temyiz yetkisini kullanabileceği olağanüstü bir başvurudur. Temyiz başvurularının kabulü (esasından reddedilmesi) veya bozulması gerekir.

Kesinleşmiş mahkeme kararı bozulur mu?

Bir mahkeme, nihai bir muhtıra ile belgelenen nihai kararını, yalnızca bir hata yaptığı için iptal edemez. Nihai kararla ilgili herhangi bir hata, kararı veren mahkeme tarafından düzeltilemez, bunun yerine olağanüstü bir yasal çözüm süreci olan duruşma mahkemesi tarafından düzeltilebilir.

Mahkeme verdiği karardan dönebilir mi?

NİHAİ KARAR Kesin kararlar, hakimin dosyadan çekilip işlemleri sonlandırdığı kararlardır. Hakim veya mahkeme kesin kararını verdikten sonra, karar yanlış olsa bile kararını geri alamaz. Yetkisizlik, yeterlilik eksikliği ve davayı açmama kararları kesin usul kararlarıdır.

Kısa karardan dönülebilir mi?

Özet hükmü kaydedip yorumlayarak esasen davadan çekilen hâkimin bu kararı değiştirmesine yönelik yasal bir imkân bulunmamaktadır.

Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez.

Hakim kararını değiştirebilir mi?

MADDE 26 – (1) Hâkim, tarafların taleplerinin sonuçlarıyla bağlıdır; bundan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre istenenden daha az bir sonuca da varılabilir. (2) Hâkimin tarafların talepleriyle bağlı olmadığına ilişkin kanun hükümleri saklıdır.

Hangi kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir?

Karar düzeltme başvurusu; Yargıtay’ın esastan reddedip kesinleşen kararlarına veya Yargıtay kararlarına karşı Başsavcılığın temyiz yetkisini kullanabileceği olağanüstü bir başvurudur. Temyiz başvurularının kabulü (esasından reddedilmesi) veya bozulması gerekir.

Mahkemenin verdiği kesin karara nasıl itiraz edilir?

HMK m. 366. madde (İstinaf Kanunu ile ilgili) bakımından HMK m. 343-349 ve 352. maddeler de mutatis mutandis istinafa uygulanır. Kesin karara karşı istinaf başvurusunda bulunulması ve istinafın reddedilmesi halinde, istinafı reddeden karara karşı istinaf başvurusunda bulunulabilir.

Mahkeme yanlış karar verirse ne olur?

Devlet, hakimin yanlış kararı için tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır. Devlet, vatandaşlara verdikleri yanlış karar için tazminat öderse, hakimler bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır.

Kaynak: loveinsun.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ayakka.com.tr