İçeriğe geç

Mesai Ücreti Yerine Izin Verilir Mi

Mesai yerine izin verilir mi?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 402. maddesinin ikinci fıkrasında; “İşveren, işçinin rızasıyla işçiye, fazla çalışma ücreti yerine, makul bir sürede, fazla çalışmayla orantılı izin verebilir.” hükmü yer almaktadır.

Mesai ücreti verilmezse ne olur?

Zira İş Kanunu’nun 24/II-e maddesi bu durumu açıkça tanımlamaktadır: “İşçinin ücreti, işveren tarafından kanun hükümlerine veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesaplanmaz veya ödenmez.” Dolayısıyla fazla çalışma ücreti ödenmemesi halinde işçi, haklı bir bildirimle iş sözleşmesini feshedebilir.

Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?

Fazla mesai yapmak istemeyen veya fazla mesai yapmak isteyen çalışan, işverene otuz gün önceden yazılı bildirimde bulunarak onayını geri alabilir.

İşçiye zorla fazla mesai yaptırılabilir mi?

👷İşveren sizi fazla mesai yapmaya zorlayamaz. ✅Fazla mesai için onay alsanız bile fazla mesai yapmak zorunda değilsiniz. ️Fazla mesai yapmanıza izin verilse bile, fazla mesai yapmazsanız, işveren yalnızca kıdem tazminatınızı ödemeniz karşılığında sizi işten çıkarabilir.

Mesai izni ne demek?

Çalışma Kanunu’ndaki tanıma göre, resmi izin, çalışanların fazla mesai yapmaları durumunda işverenlerinden yazılı olarak talep etmeleri halinde alabilecekleri bir izin türüdür. Çalışılan her bir saat fazla mesai için bir saat otuz dakika fazla mesai izni alma hakkınız vardır.

1 ayda en fazla kaç saat mesai yapılabilir?

Çalışanların toplam ek çalışma süresine ilişkin düzenleme İş Kanunu’nun 41. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre, personel yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. Yıllık fazla mesai sınırı ayda 22,5 saattir. İş sözleşmesiyle yasal sürenin uzatılması mümkün değildir.

1 saat mesai ücreti ne kadar 2024?

AA muhabirinin, merkezi hükümetin 2025 bütçe kanun teklifinden aldığı bilgiye göre, memurların fazla mesai saatlik ücreti yeni yılda yüzde 26,7 oranında artacak. 2024’te 10 lira 10 kuruş olan fazla mesai saatlik ücreti, 1 Ocak 2025’ten itibaren 12 lira 80 kuruşa çıkarılacak.

Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı?

Çalışan 20 gün sonra fazla mesai ücretini almamışsa, işyerine gitmekten ve iş yapmaktan kaçınma hakkına sahiptir. Çalışan, bir haftalık çalışma süresinin sonunda veya herhangi bir telafi döneminin sonunda maaş ödemesi sırasında işverenden fazla mesai ücreti talep edebilir. Bu durumda, iş ilişkisi devam eder.

Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?

Fazla mesai Haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saat veya daha az olduğu iş sözleşmelerinde, çalışana çalışılan her saat için ücret ödenir; ayrıca, 45 saati aşan çalışmalarda normal ücretin yüzde 50 fazlası ödenir.

Mesaiye kalmayan işçiye tutanak tutulur mu?

Bir çalışanın fazla mesai iznini yazılı olarak iptal etmesi tam bir ay sonra yürürlüğe girer ve bir ay sonra işveren artık çalışanı fazla mesai yapmaya zorlayamaz. Bu nedenle, çalışanın fazla mesai yapması gerekiyorsa ancak fazla mesai yapmıyorsa, bu durum bir raporda belirtilebilir.

8 saat mesai yasal mı?

Yönetmeliğin 4/3. maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saati geçemez. Buna göre haftada 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir ve ücretler buna göre hesaplanır.

İşçi istediği zaman işi bırakabilir mi?

Deneme süresi içinde, çalışan veya işveren, tazminat ödemeden veya süre belirtmeden iş ilişkisini (derhal) feshedebilir. Taraflar bunun için meşru, geçerli veya geçersiz bir neden ileri sürmek zorunda değildir[1].

Mesaiye kalma zorunluluğu var mı?

Çalışma saatleri aşılırsa, çalışanın fazla mesai yaptığı kabul edilir ve uygun fazla mesai ücreti almaya hak kazanır. Fazla mesai genellikle gerekli değildir. Çalışan ve işveren bu konuda anlaşmalıdır. Aksi takdirde, zorla çalıştırmaya ilişkin anayasal yasak ihlal edilmiş olur.

Fazla mesai onay belgesi imzalamak zorunlu mu?

İşverenin çalışanı fazla mesai yapmaya çağırabilmesi için fazla mesai onayının çalışan tarafından imzalanması gerekir. Ancak çalışanın bu onayı imzalaması zorunlu değildir. Ülkemizin iş mevzuatına göre, fazla mesainin yapılması, zorunluluk halleri dışında, çalışanın inisiyatifine bırakılmıştır.

Haftada 60 saat çalışmak yasal mı?

İş sözleşmesinin 8. maddesinde de yılda 270 saate kadar fazla çalışma yapılabileceği hükme bağlanmış, haftada 60 saati aşan çalışmaların fazla çalışma sayılacağı belirtilmiştir.

Resmi tatillerde mesai yerine izin verilir mi?

Resmi tatil ve resmi tatil günlerinde yapılan çalışmalar için ücretli izin kullanılması mümkün değildir.

İşçinin saatlik izin hakkı var mı?

Saatlik izin (emzirme izni, yeni iş arama izni) gibi izinler hariç, her iki tarafın rızasıyla alınabilir. Çalışanın anlaşarak alabileceği izin ücretli veya ücretsiz olabilir. Her iki izin türünde de işverenin dikkat etmesi gereken durumlar vardır.

Özel sektörde mesai zorunlu mudur?

Çalışanın fazla mesai yapması zorunlu değildir. İstediği takdirde fazla mesai yetki formunu imzalamayarak veya onaylamayarak fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada, iş sözleşmelerinde şöyle denmektedir: “Çalışan, işverenin talebi üzerine fazla mesai yapmayı taahhüt eder.” Şunlar gibi maddeler:

Memura fazla mesai yaptırılabilir mi?

Söz konusu maddede fazla mesainin hangi hallerde yapılabileceği belirtilmiş olup, memurların fazla mesai yapabilecekleri belirtilmiştir. Ödenmeyen 8 saatlik fazla mesai için 1 gün izin verilmesi hükme bağlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ayakka.com.tr