Ardahan Posof neyi meşhur?
Yumuşak ve sulu bir elma çeşidi olan Posof elması, 2017 yılında meyve olarak tescil ettirildi. 2017 yılında Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunuldu ve gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra bu kırmızı elma Ardahan için coğrafi işaret olarak tescil edildi.
Ardahan’ın en çok neyi meşhur?
Çok bereketli Ardahan bölgeleri birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Ardahan denince akla ilk gelenler Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü olsa da genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Ardahan Posof halkı nereden gelmiştir?
Türkgözü sınır kapısı Posof’ta bulunmaktadır. Nüfus aslen Kıpçak/Kuman Türkleridir. 31 Aralık 2007 sayımına göre Posof’un toplam nüfusu 9’dur.
Ardahan Posof Gürcü mü?
1080 yılında Selçukluların Gürcülerden almasıyla Posof Türk hakimiyetine girmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Ruslar ve Gürcüler tarafından işgal edilen ilçe, 2 Mart 1921’de Gürcü işgalinden kurtulmuş ve anavatana dahil edilmiştir.
Ardahan Posof Alevi mi?
Ardahan ve Çıldır’da Zaza ve Alevi köyü bulunmamaktadır. Kars’ın bazı merkez köyleri, Hacılhalil, Karaören, Arat, Selim’in Böcüklü, Kotanlı, Akpınar, Sarıkamış’ın Boyalı, Tuzluca köyleri, Iğdır, Kağızman ve Tuzluca’nın bir veya iki köyü Alevi Müslüman Türklerden oluşmaktadır. Posof’un 49 köyünün tamamı Sünni inancına sahip.
Posof hangi Türk boyundan?
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinin nüfus sayımlarında Ahıska Türkleri için “Türkler” terimi kullanılmaktadır. Bugün Ardahan, Posof, Artvin, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuç sakinlerinin çoğu Türkiye’deki Ahıska Türklerinin temsilcileridir.
Ardahan Kürt yeri mi?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşmaktadır. Geri kalanı Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.
Ardahandan hediyelik ne alınır?
Ardahan’da satın alınabilecek hediyeler arasında hediyelik yiyecekler öne çıkıyor. Özellikle Ardahan’ın ulusal olarak ünlü Ardahan kaşarı ve Ardahan tereyağı en sık satın alınan hediyelik yiyecekler arasında yer alıyor. Ardahan’dan turşu salatalık, kaz eti ve Kafkas arı balı diğer hediyelik yiyecekler arasında yer alıyor.
Ardahan’ın yöresel yemeği nedir?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.
Posof ne anlama gelir?
Posof (Gürcüce: ფოცხოვი; transkripsiyon: “potsh’ovi; Osmanlıca: پوسخو; “poshov”) Ardahan ilinin bir ilçesi ve merkezidir. Osmanlı döneminde adı Poshov iken 1929’da Posof olarak değiştirilmiştir.
Ardahan Posof’un nüfusu kaç?
Posof’un 2023 yılı nüfusu 6.340’dır. Bu nüfusun 3.331’i erkek ve 3.331’i köylerden oluşmaktadır.
Ardahan Posof nereye sınır?
Posof ilçesi Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Ardahan ilinde yer almaktadır. Ardahan ilinin kuzey kesiminde yer almaktadır. Toprakları batıda Gürcistan Cumhuriyeti’nin Acara ve Batum Özerk Cumhuriyeti, doğuda ve kuzeyde Gürcistan Cumhuriyeti, güneyde Damal ilçesi ve batıda Artvin ilinin Şavşat ilçesi ile çevrilidir.
Posof ne millet?
Posof ilçesi, Kars’ın Çıldır, Ardahan ve Hanak ilçeleri ile Artvin’in Ardanuç Şavşat ve Borçka ilçelerini içine alan ve Artvin’in merkezini de kapsayan Kür ve Çoruh sahasında yer alan bir yerleşim yerinin adıdır. İlçe, antik tarihte 2700 yıl önce Türk bölgesi olarak biliniyordu.
Posof nereli?
Posof (Gürcüce: ფოცხოვი, Potskhovi, Eski Gürcüce: დიღვირი, Dighviri) Türkiye’nin Ardahan ilinde, ülkenin en doğusunda, Ardahan şehrine 75 km uzaklıkta ve Gürcistan sınırına yakın bir kasabadır. Posof İlçesi’nin merkezidir. Nüfusu 2.106’dır (2021). Posof (Gürcüce: ფოცხოვი, Potskhovi, Eski-Gürcüce: დიღვირი, Dighviri) Türkiye’nin Ardahan ilinde, ülkenin en doğusunda, Ardahan şehrine 75 km uzaklıkta ve Gürcistan sınırına yakın bir kasabadır. Posof İlçesinin merkezidir. Nüfusu 2’dir.
Ardahan hangi Türk boyundandır?
Ardahan ili yaklaşık 3000 yıllık bir tarihe sahiptir ve 628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türkleri tarafından ele geçirilmiş ve Ardahan ismi verilmiştir. 1068 yılında Sultan Alparslan tarafından fethedilmiştir. 29 Mayıs 1555’te Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
İğdirin neyi meşhur yiyecek?
Iğdır’ın meşhur yemekleri: Bozbaş Taş köfte ve ekşili Kelecoş etli pilav.
Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?
Diğer hediyelik yiyecekler arasında Ardahan’dan salatalık turşusu, kaz eti ve Kafkas balı bulunur. Gümüş kemerler, başlıklar ve bölgeye özgü motiflerle gümüş takılar, gelişmiş bir gümüş işleme kasabası olan Ardahan’da oldukça popülerdir.
Posof elması nedir?
Posof’un Savahil (Eski Türkçede kıyı veya nehir kıyısı anlamına gelir) köylerinde ve genellikle Türkgözü köyünde (bu köyün eski adı Badele’dir) yetiştirilen, içi ve dışı kırmızı olan bir elma çeşididir. Bu bölgenin kendine özgü bir mikro iklime sahip olması elmanın rengini ve tadını etkiler.
Posof elması tadı nasıl?
Tam olgunlaşmış Posof elması/Badele elmasının dış kabuk rengi koyu kırmızı (şarap kırmızısı), iç etli kısmı kırmızı ve meyvesi tatlıdır. Daha az olgunlaşmış meyvelerde dış kabuk rengi yeşilimsi kırmızı, etli kısmı açık kırmızı ve ekşimsi bir tada sahiptir.
Kaynak: hayattipmerkezi.com.tr